RODEMA Engineering, Bureau voor CAD ondersteuning
  • Welkom
  • Tips
  • Cursussen
  • CAD Downloads

Downloads

"Handige apps en support bestanden"

Experiment inlezen gml bestand in AutoCAD

17/11/2016

1 Comment

 
Foto
Via de website Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) worden geodatasets beschikbaargesteld als .gml bestanden. Deze bevatten actuele en betrouwbare gegevens voor zowel de publieke als private sector.  De meeste PDOK diensten zijn gebaseerd op open data en voor iedereen vrij beschikbaar. 
In dit artikel de resultaten van een experiment waarin van PDKO afkomstige data bestanden zijn ingelezen in AutoCAD door gebruik te maken van de standaard programmeertaal VisualLISP.
In het Downloads ondeerdeel van de de PDOK website staat een kopje Basisregistratie Kadaster  (BRK).  Daarin zijn opgenomen de Bestuurlijke Grenzen en de Kadastrale kaart.
De Bestuurlijke Grenzen Actueel bevat een drietal vlakgerichte bestanden van gemeente, provincie en landgrens en wordt via een zip bestand beschikbaargesteld. 
​
Foto
bestuurlijkegrenzen.zip (8Mb)
Het inlezen van gml bestanden is standaard niet mogelijk in AutoCAD. Wel kun je via al dan niet betaalde GIS-software exports maken naar bijvoorbeeld DXF. Een mooie en krachtige tool hiervoor is QGIS. Een vrij en open source geografisch informatiesysteem.
​ 

VisualLISP (AutoLISP)

Onze uitdaging is om binnen de standaard aanwezige programmeeromgeving Visual LISP een routine te schrijven waarmee de geografische data uit een gml ("Geographic Markup Language") bestand naar AutoCAD objecten om te zetten. 
Het nadeel van LISP is dat het inlezen van grote dataset niet heel snel is. Het voordeel is dat met een paar programmeerregels alle punten uit het gml bestand automatisch worden verwerkt in polylijnen. Daarbij worden de polylijnen op aparte lagen gezet.
Wat de routine doet is regel voor regel lezen wat er in het gml bestand staat daarvoor wordt een zogenaamde (while functie gebruikt. Blijf net zolang lezen tot dat het einde van het bestand is bereikt. Per regel wordt gekeken om wat voor gml instructie het gaat. Met name de instructie "</gml:featureMember>" en "<gml:posList" zijn belangrijk omdat daaruit blijkt dat het om het volgende object gaat en in de posList de bijbehorende coördinaten staan. Door deze informatie te verwerken naar een entity-data list kan met de lisp functie (entmake een polylijn gemaakt worden.
Bij bijvoorbeeld gemeente grenzen kijkt de routine ook naar het veld <kad:Gemeentenaam> en gebruik de routine deze om daarvan een laagnaam te maken.  
Resultaten
Het omzetten van Gemeentegrenzen.gml met een omvang van 16Mb duurde 6 minuten en leverde 420 polylijnen op verdeeld over 390 lagen. Totaal 741.495 coördinaten , dus een verwerking van  meer dan 2000 punten per seconden.

Het inlezen van Landsgrens.gml (1Mb) duurde 8 minuten en leverde 31 polylijnen verdeeld over 1 laag. Totaal 37.522 coördinaten, een verwerking van slechts 78 punten per seconden. Blijkbaar heeft AutoCAD veel moeite met polylijnen waarin extreem veel punten zitten.

Het inlezen van provincie grenzen (3Mb) duurde 11 minuten waarbij 42 polylijnen over 12 lagen zijn gegenereerd. Totaal 140974 punten, of te wel ruim  200 punten per seconden.

Nader onderzoek naar de grote verschillen is gewenst.​

Conclusie

Als de opbouw van de dataset niet veranderd bij de volgende update, dan is het mogelijk met de LISP routine in 35 minuten de dataset om te zetten naar polylijnen op verschillende lagen. Daarmee is gml import in AutoCAD dus toch mogelijk.  

Vervolg experiment
Nu het inlezen van de bestuurlijke grenzen is gelukt komt de uitdaging ook de kadastrale grenzen te kunnen inlezen. Wordt vervolgt.....  
Wil je zelf de bestuurlijke grenzen in kunnen lezen in AutoCAD, neem dan gerust contact met ons op.

Download


​Wil de geproduceerde AutoCAD DWG's zelf gebruiken, dan kan dat door deze hieronder aan te vragen. Je ontvangt dan een e-mail met de download link naar:
  1. NL-Landsgrens
  2. NL_gemeentegrenzen
  3. NL_Provinciegrenzen
Jouw e-mail adres wordt uitsluitend door ons gebruikt en niet aan derden verstrekt.
Mocht je vragen hebben over de gepubliceerde downloads - of over CAD in het algemeen – bel of mail dan even!
Ik wil graag het bestand ontvangen, mijn gegevens zijn:
Geen formulier, klik dan hier

Zelf doen met QGIS

Met het vrij te verkrijgen QGIS programma kunnen GIS bestanden van het PDOK worden omgezet naar DXF bestanden welke weer in AutoCAD geopend kunnen worden. 

Bron

Bron afkomstig van het Kadaster, via PDOK Loket www.pdok.nl
Bestuurlijke Grenzen 2016 (bestandsgrootte: ca. 8 MB)

1 Comment
MPM Luijben
19/2/2019 09:18:49

Beste Rodema,
Er zijn nogal wat ontwikkelingen op het gebied van PDOK/geodata. Ik ben op zoek naar een mogelijkheid om geografische gegevens op te halen van PDOK en in AutoCAD LT alleen als achtergrond te gebruiken ter orientatie. Kunt u hier meer info over geven?

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    INHOUDSOPGAVE

    CAD Downloads

    Ter inspiratie handige apps en support bestanden.

    Filter

    Alles
    2D
    AutoCAD
    AutoCAD LT
    BricsCAD

    Archief

    Augustus 2022
    Januari 2022
    Oktober 2021
    Juli 2021
    Februari 2021
    December 2020
    Augustus 2020
    Februari 2020
    September 2019
    Juli 2019
    Juni 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Oktober 2017
    September 2017
    April 2017
    Januari 2017
    November 2016
    September 2016
    December 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    April 2015
    Maart 2015
    November 2014

    RSS-feed

CAD Hulp
CAD Opleidingen
CAD Tips
CAD Downloads

CAD Diensten

(Auto)CAD opleidingen
(Auto)CAD Workshops
Helpdesk
Tips en Trucs
Downloads

Bedrijfsinformatie

Foto
Over ons
Contact
Tel. +31 (0)72-532.08.30

Formulieren

Nieuwsbrief
Deelnameformulier
Evaluatieformulier
Algemene Voorwaarden Opleidingen

Blijf GRATIS op de hoogte

Copyright © 1990-2022. All rights reserved. RODEMA Engineering | Molenlei 1j, 1921 CX Akersloot | 072 532 08 30| mail@rodema.nl