In dit artikel de resultaten van een experiment waarin van PDKO afkomstige data bestanden zijn ingelezen in AutoCAD door gebruik te maken van de standaard programmeertaal VisualLISP.
De Bestuurlijke Grenzen Actueel bevat een drietal vlakgerichte bestanden van gemeente, provincie en landgrens en wordt via een zip bestand beschikbaargesteld.
VisualLISP (AutoLISP)
Het nadeel van LISP is dat het inlezen van grote dataset niet heel snel is. Het voordeel is dat met een paar programmeerregels alle punten uit het gml bestand automatisch worden verwerkt in polylijnen. Daarbij worden de polylijnen op aparte lagen gezet.
Wat de routine doet is regel voor regel lezen wat er in het gml bestand staat daarvoor wordt een zogenaamde (while functie gebruikt. Blijf net zolang lezen tot dat het einde van het bestand is bereikt. Per regel wordt gekeken om wat voor gml instructie het gaat. Met name de instructie "</gml:featureMember>" en "<gml:posList" zijn belangrijk omdat daaruit blijkt dat het om het volgende object gaat en in de posList de bijbehorende coördinaten staan. Door deze informatie te verwerken naar een entity-data list kan met de lisp functie (entmake een polylijn gemaakt worden.
Bij bijvoorbeeld gemeente grenzen kijkt de routine ook naar het veld <kad:Gemeentenaam> en gebruik de routine deze om daarvan een laagnaam te maken.
Het omzetten van Gemeentegrenzen.gml met een omvang van 16Mb duurde 6 minuten en leverde 420 polylijnen op verdeeld over 390 lagen. Totaal 741.495 coördinaten , dus een verwerking van meer dan 2000 punten per seconden.
Het inlezen van Landsgrens.gml (1Mb) duurde 8 minuten en leverde 31 polylijnen verdeeld over 1 laag. Totaal 37.522 coördinaten, een verwerking van slechts 78 punten per seconden. Blijkbaar heeft AutoCAD veel moeite met polylijnen waarin extreem veel punten zitten.
Het inlezen van provincie grenzen (3Mb) duurde 11 minuten waarbij 42 polylijnen over 12 lagen zijn gegenereerd. Totaal 140974 punten, of te wel ruim 200 punten per seconden.
Nader onderzoek naar de grote verschillen is gewenst.
Conclusie
Vervolg experiment
Nu het inlezen van de bestuurlijke grenzen is gelukt komt de uitdaging ook de kadastrale grenzen te kunnen inlezen. Wordt vervolgt.....
Download
Wil de geproduceerde AutoCAD DWG's zelf gebruiken, dan kan dat door deze hieronder aan te vragen. Je ontvangt dan een e-mail met de download link naar:
- NL-Landsgrens
- NL_gemeentegrenzen
- NL_Provinciegrenzen
Mocht je vragen hebben over de gepubliceerde downloads - of over CAD in het algemeen – bel of mail dan even!
Zelf doen met QGIS
Bron
Bestuurlijke Grenzen 2016 (bestandsgrootte: ca. 8 MB)